At kondolere

Når et menneske går bort, er det almindelig skik, at folk kondolerer. At kondolere – eller kondolence, som det også kaldes – er et lidt gammeldags og ’stift’ ord, som ikke bruges i andre sammenhænge end ved et dødsfald, men det er meget dækkende og viser omsorg og medfølelse. Du behøver dog ikke direkte sige ”jeg kondolerer” for at vise medfølelse. Det vigtigste er, at du er der for en person i sorg – lytter, møder op til begravelse/bisættelse, giver et kram mv.

Man kan udtrykke kondolence enten mundtligt eller skriftligt – sidstnævnte foregår ved at aflevere et kondolencebrev sammen med en blomst til begravelsen eller bisættelsen. Kortet ved en bårebuket er imidlertid primært en oplysning til de efterladte om, hvem det er, der har tænkt på afdøde med en buket. Derfor er det ikke så vigtigt, hvad du skriver på kortet, så længe dit navn fremgår – også gerne efternavn og evt. adresse. Det gør det nemmere for de efterladte at vide, hvem de skal takke efterfølgende.

Du kan også sende en kondolencebuket – en blomsterbuket, der typisk sendes hjem til de efterladte frem for til kirken. Her er der gerne plads til at skrive lidt mere i kortet, men ofte er det enkle det bedste – ”Kære Jørgen. Det gør mig ondt at høre om din kones bortgang” er kort, men viser medfølelse, og at du tænker på de efterladte. Det betyder meget i en svær tid at vide, at ens venner er der for en.